İnsan vücudunda baş ne kadar önemliyse, bir binanın da çatı izolasyonu o kadar önemlidir. Çatının en birincil görevi binamızı yağmur, rüzgâr gibi, binaya hasar verebilecek etkenlerden korumaktır. Bir binanın mevsimsel şartlara en maruz kalan bölgesiyse çatı bölümüdür. Çatı bölgesi maruz kaldığı tüm zorlukları yaşam alanlarımıza geçirmemekle görevlidir. Bundan dolayı çatının iyi yalıtılmış olması yaşam alanımızın konforu için oldukça önemlidir. Bu konfor ise çatı yalıtım sistemi sağlamaktadır. Şimdi kısaca bu yazımızda çatılarda kullanılan tüm çatı yalıtım türlerini özetlemek istiyoruz.
Öncelikle şu bilinmelidir ki çatının tam olarak neresine izolasyon yapılacağına iyi karar verilmelidir. Çatı yalıtımı çatıda 3 kısma yapılabilir. Yapılacak kısımlara göre de malzemeler değişmektedir. Mertek; çatıda kullanılan dört köşeli veya yuvarlak şekillerde bulunan uzun kalın ağaçlardır. Kiremitler bu ağaçların üstüne çakılırlar. Çatı izolasyonu yapılabilecek kısımlarsa mertek altı, mertek üstü ve mertek arasıdır.
Çatı İzolasyon & Yalıtım Sistemleri
Mertek altına uygulanabilecek yalıtım alanı olarak beton zemin ve sac altı vardır. Beton zemine çatı yalıtım malzemesi olarak taş yünü ve cam yünü uygulanabilir. Bunun yanında beton zeminine yeni üretilen bir malzeme olup, en çok uygulanan ve %100 yalıtım sağlayan, çatıdaki hava boşluklarını dolduran Sprey poliüretan köpükçatı izolasyonu uygulanabilir. Aynı malzemelerle saç altına, ters tavan uygulaması şeklinde yalıtım sağlanabilir. Yine mertek altına, EPS ve XPS kompozit ısı yalıtım levhaları, beton zemin üzerine uygulanabilen malzemeler arasındadır. Dünyanın en iyi çatı izolasyon ve yalıtım malzemesi sprey poliüretan köpük ve cellubordur. Mertek altı uygulanan çatı izolasyon malzemelerinin genel özellikleriyse aşağıda ayrıntı olarak anlatılmıştır.
Sprey Poliüretan Köpük Çatı İzolasyonu & Yalıtım Sistemleri
Hava yardımıyla köpürüp sertleşen, Poliolve ve izosiyanürt denen iki kimyasal malzemenin karıştırılmasıyla elde edilir. Günümüzün en gelişmiş, en son teknoloji ısı yalıtım malzemesi olup %100 yalıtım sağlar. Yanmazlık sınıfı B1 ve B2’dir. Biyolojik yapısı dayanıklıdır, çürüme yapmaz bir malzemedir. 0,021 ila 0,040W ısı iletim kat sayısı bulunmaktadır. Köpük şeklinde uygulandığı için ek yeri olmaz, ısı köprüsüne izin vermez. Bununla yüksek yoğunluğu bize sadece ısı yalıtımı değil, ses ve su yalıtımı da sağlamaktadır. Uygulandığı yüzeyi elektrokimyasal reaksiyonlardan korur. Isı, ses ve yangın çatı izolasyonunun hepsini tek malzemede toplar. Uygulanırken kolay uygulanmasıyla işçilik ve zamandan tasarruf sağlarken ayrıca yerinde uygulandığı için nakliyeden tasarruf sağlamaktadır. Bunlarla birlikte ısıtma ve soğutma enerjisinden büyük tasarruf sağlar.
(0) Yorumlar