Çatı yalıtımı soğuk iklim bölgelerinde özellikle apartmanların en üst katlarında oturanlar genellikle iyi ısınamadıklarından şikâyet ederler. Buna geçici çözüm olarak radyatör dilimleri artırılmalıdır, kazan suyu sıcaklığı yükseltilmelidir. Bu sefer de alt katlarda oturanlar sıcaktan şikayetçi olup, pencerelerini açmaktadır. Gereksiz yakıt israfı söz konusu olacaktadır. Çatı yalıtımının önemi sıcak iklim bölgelerindeyse apartmanların en üst çatı katlarında oturanlar yaz aylarında evlerinde oturamayacak hale gelebilir. Soğutma gücü yetsin veya yetmesin çareyi her odaya koyulan klimalarda bulup ve dolayısıyla yüksek gelen elektrik faturalarıyla boğuşmaktadırlar. Çatı yalıtımı kış aylarında artan ısı kaybını önlemek amacıyla, yaz aylarında ise ısı girişini engellemek amacıyla kullanılır. Genel olarak ısı kaybını %20-%25 oranındadır. Bu oran faturaları etkilemektedir. Burada kullanılan malzemeler yalnızca ısı yalıtımı için olmamakla beraber ses yalıtımı da sağlayacaktır. Çatı yalıtımı dışarıdan gelebilecek gürültünün ya da ses oranının azaltılması da bir avantaj olarak sayılabilir. Eğer doğru çatı yalıtımı malzemelerini seçerseniz, ayrıca yangın yalıtımını oluşturmanızı sağlayacaktır. Ayrıca yalıtımsız mekanlarda bulunan nem ve küf mikroorganizmaların büyümesi için uygun ortam oluşturur. Buda astım, romatizma vs. gibi hastalıklara kapı açmaktadır. Bundan dolayı da çatı yalıtımının önemli
Çatı İzolasyonu & Çatı Yalıtımı Maddelerle izah etmek gerekirse;
Kışın ısı kaybını, yazın ısı kazancını sağlar,
İç ortam ve iç yüzey sıcaklıklarını dengelemek, terleme, küfün engellenmesi için,
Dış ortamdaki gürültülerin iç ortama sızmasını engellemek için,
Malzeme seçimi sayesinde yaşadığımız mekanlardaki yangın güvenliğinin sağlanması amacıyla çatılarda ısı yalıtımına ihtiyaç duyulmaktadır.
Öncelikle çatı yalıtımının hangi malzemeden olacağı konusunda karar vermek için çatı çeşitleri ve özelliklerine değinmek gerekir. Çünkü çatı modellerine göre izolasyon malzemeleri değişiklik göstermektedir. Çatılar özellikleri bakımından sıcak ya da soğuk çatılar olarak ikiye ayrılırlar. Çatı yalıtımı malzemesi arasında havalandırma boşlukları bırakılıyorsa bu tip çatılara “soğuk çatılar” denir. Taşıyıcı ve yalıtım katmanları arasında boşluk olmaksızın veya küçük boşluklarla tek kabuk şeklinde olanlara “sıcak çatı” denilir.
" Çatı Yalıtımının Detayları ;
Şu durumlarda soğuk Çatı tavsiye edilmelidir;
• Çatının eğimi dik veya en azından yarı dikse,
• Çatı bölmesi (çatı arası) basit yöntemlerle doğal olarak iyi şekilde havalandırılabiliyorsa,
• Bina derinliği en fazla 12 m ise,
• Çatı metal veya lifli çimento levhalarla kaplanacaksa,
• İkinci alt kabuk yapısal olarak mevcutsa veya basit yöntemlerle inşa edilebilecekse soğuk çatı tercih edilir.
Şu durumlarda bir sıcak çatı elverişlidir:
• Çatı çok düz veya yatay veya içe doğru eğimliyse (Bunun için bazı istisnalar vardır),
• Çatı bölmesinin havalandırılmasını sağlamak zorsa veya mekanik yardımcı araçlar gerektiriyorsa,
• Çatının altındaki oda çok soğuk ise,
• Eğer yapı, çatı bölmesinin havalandırmasını zorlaştıracak, hatta imkânsız hale getirecek şekilde derinse veya komplike bir konstrüksiyonu elinde bulunduruyorsa,
• İkinci bir kabuğun yapılması büyük zahmetler gerektiriyorsa,
• Yüksek yapılara sundurma çatılar uygulanıyorsa,
• Rüzgârla havalandırılan bir soğuk çatının komşu binalar, kuleler veya tepelerden ötürü etkileniyorsa veya inen rüzgârlarla engelleniyorsa sıcak çatı tercih edilebilir. Buna bağlı olarak çatının ne amaçla kullanılacağı ve çatı modeline göre ısı kaybı artırılabilir veya azaltılabilir.Çatı yalıtımı kadar çatının en üst yüzüne yapılan çatı kaplama malzemeleri de yalıtım sağlamaktadır. Bundan dolayı yalıtım malzemesi kadar çatının kaplandığı dış yüzey malzemesi de önem arz etmektedir. Buna bağlı olarak çatı modelleri üzerinden çatı kaplama malzemeleri aktarılmaya çalışılacaktır. Çatı modelleri beşe ayrılır: